sábado, 3 de diciembre de 2011

Manastirea Putna


Acolo unde se deschide Valea Putnei, la poalele Obcinei Mari, se ridică prima ctitorie a lui Ştefan cel Mare, Manastirea Putna, prima instituţie ecleziastică a ţării, menită să sprijine, pe tărâm cultural şi religios, pe domnitorul care a luptat pentru neatârnarea şi întărirea statului.
Cronicarul Neculce menţionează existenţa unei biserici de lemn anterioare şi a unei bisericuţe săpată în stâncă numită chilia lui Daniil Sihatru.
Manastirea Putna a fost ridicată pe locul unde a căzut săgeata arcului lui Ştefan cel Mare, lucrările începând în 1466 şi terminându-se în 1469. A fost sfinţită în 1470.
Mănăstirea se află la 33 km de orașul Rădăuți, în nordul Moldovei.

 Potrivit vechilor cronici moldovenești, zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469. Incinta, turnul de la intrare și fortificațiile au fost terminate în 1481. Biserica fiind devastată de oștile lui Timuș Hmelnițki, lucrările de reconstruire au fost începute de voievodul Gheorghe Ștefan (1653-1658) în 1654 și terminate, sub domnia lui Eustatie Dabija (1661-1665), în 1662. Mănăstirea a fost restaurată între anii 1756-1760 prin grija mitropolitului Iacob Putneanul, apoi în 1902, cînd s-a refăcut acoperișul după planurile arhitectului Karl Romstorfer, și, mai recent, în perioada 1961-1975.

Castelul Bran

Castelul Bran, Castelul Dracula

 Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi.

 Cea mai reprezentativa legenda a Transilvaniei - cea a lui Dracula sau a lui Vlad Tepes, se leaga si de castelul Bran. Aceasta ni-l infatiseaza pe Vlad Tepes -  domnitor in Tara Romanesca in secolul XV - drept un soi de vampir, ce se hraneste cu sangele si carnea dusmanilor. Aceste amanunte au constituit deliciul multor documentare, filme sau au fost folosite ca strategie de promovare a zonei. In realitate, acesta era doar un domnitor necrutator cu dusmanii, carora le aplica pedeapsa extrema - trasul in teapa. S-a presupus ca asa zisul Dracula a locuit in Castelul Bran, insa nu s-au gasit niciun fel de dovezi care sa ateste lucrul acesta. 

 Castelul era initial o fortificatie de forma patrulatera neregulata, a caror turnuri au fost construite mult mai tarziu. Cetatea a fost donata reginei Maria a Romaniei in 1920, care a amenajat-o si a transformat-o intr-un veritabil castel, ramas mostenire fiicei sale, principesa Ileana.

In 1948, a reintrat in proprietatea statului roman, deoarece familia regala a fost expulzata. In 1987 au fost incepute o serie de lucrari in vederea restaurarii si amenajarii ca muzeu, iar recent Castelul Bran a fost restituit urmasilor principesei Ileana. Acestia l-au remobilat cu piese din colectia personala, astfel ca astazi vizitatorii pot admira exponate ce reproduc si reflecta atmosfera regala de la castel.

viernes, 2 de diciembre de 2011

Delta Dunarii

Dunarea izvoraste din Germania, adunand afluentii din zece tari si traversand patru capitale, dupa un traseu de 2860 Km.La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea se împarte în trei brațe, formând astfel Delta Dunării.

Brațul Chilia

Prima bifurcație este lângă Tulcea, unde brațul Chilia se îndreaptă spre nord, având lungimea cea mai mare (120 km) și debitul de aproximativ 60% din total. La vărsarea acestuia în mare, se găsește o deltă secundară, care are trei brațe secundare: Tătaru, Cernovca și Babina, care acum se află pe teritoriul Ucrainei.

Brațul Sulina

Acest braț este cel mai scurt (având doar 64 km), fiind drept, regularizat și canalizat, este folosit pentru navigație, în urma adâncirii și corectării unor meandre. În urma acestor lucrări care au avut loc între 1862 și 1902, lungimea brațului a scăzut de la 93 de km la 64 de km, iar volumul de apă scurs s-a dublat (18% în prezent), adâncimea minimă fiind de 7 m, iar cea maxima de 18 m.
 
Brațul Sfântul Gheorghe este cel de-al doilea ca mărime (108 km), înaintând spre sud-est. Spre sud, se desprind două canale care fac legătura cu lacul Razim.
Sfântul Gheorghe este cel mai vechi braț, care transportă 24% din volumul de apă și aluviuni. Cea mai mare adâncime pe acest braț este de 26 de m. Și acest braț a suferit transformări prin tăierea unui număr de șase meandre, lungimea sa scurtându-se la 70 de km.

  In Delta Dunarii exista peste 1200 specii de plante,peste 300 specii de pasari si peste 45 specii de pesti:crap,caras,somn,stiuca,avat,platica,biban,rosioara,salau,morun,pastruga etc.

Eeste un paradis al naturii la pragul Marii Negre, fiind cea mai mare intindere compacta de stuf din lume, unde poposesc si cuibaresc numeroase specii de pasari.Este supanumita si "Paradisul Pasarilor". Aici migreaza in tot timpul anului peste 300 de specii de pasari, dintre care 70 sunt din afara Europei (China, India, Egipt, etc). Dupa originea geografica, pasarile apartin urmatoarelor grupe: mediteranean; europen; siberian; mongolian; chinez; arctic.

Va asteptam!!!

Turismul

Turismul în România se concentrează asupra peisajelor naturale și a istoriei sale bogate. Traversată de apele Dunării, România are un scenariu sensibil, incluzând frumoșii și împăduriții Munți Carpați, Coasta Mării Negre și Delta Dunării, care este cea mai mare deltă europeană atât de bine păstrată. Cu rolul de a puncta peisajele naturale sunt satele rustice, unde oamenii de acolo trăiesc și mențin pentru sute de ani tradiițiile. În România este o abundență a arhitecturii religioase și a orașelor medievale și a castelelor.